Veilig op weg
Door de toenemende verkeersdrukte in ons land worden er steeds meer wilde dieren aangereden zoals reeën, herten of wild zwijn. De meeste ongevallen vinden plaats in de ochtend- en avondschemering en in het voor- en najaar. Jagers spelen een belangrijke rol in het vergroten van de verkeersveiligheid in Nederland. Door het beheer van de populaties van wild voorkomen ze aanrijdingen. Ook doen ze veel aan preventie zoals het plaatsen van wildspiegels langs een drukke weg.
Aanrijdingen voorkomen
Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland stijgt: van 6000 in 2014 tot 10.000 in 2019. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld 10 aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree. Het geschatte werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat niet iedere aanrijding wordt gemeld. Het voorkomen van aanrijdingen is belangrijk. Jagers inventariseren plekken waar veel aanrijdingen zijn met wild. Ze helpen vervolgens bij het plaatsen van speciale wildreflectoren (wildspiegels) om dieren af te schrikken. Door hun hulp kan zo op sommige plaatsen het aantal aanrijdingen met ruim 50% worden verlaagd.
What We Do
Show off your projects, features, or clients in this section.
Title Text
A small tagline
A sentence or two describing this item. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.Title Text
A small tagline
A sentence or two describing this item. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet.Dierenleed voorkomen
Wildaanrijdingen zorgen vaak voor veel dierenleed. Het aangereden dier sterft ter plekke of wordt alleen geraakt en vlucht zwaargewond het bos in. In veel delen van het land draaien jagers piketdienst. Als de politie een melding van een aanrijding met een wild dier binnenkrijgt, belt ze de dienstdoende en daartoe bevoegde jager met het verzoek om te assisteren. Een gewond dier loopt of kruipt vaak nog weg, buiten bereik van een eventuele dierenarts of politieagent. De jager werkt met een speciaal getrainde hond om het spoor van het dier te volgen. De jager is geoefend in het beoordelen of het dier levensvatbaar is of niet. Indien nodig, kan hij het dier snel en vakkundig uit zijn lijden verlossen. Afhankelijk van de verwondingen besluit de jager wat er met het wild gebeurt. Hij kan het dier in de natuur achterlaten waar het door prooidieren wordt opgegeten. Als het vlees van het dier nog bruikbaar is voor consumptie, brengt hij het naar een poelier. Zo wordt kwalitatief hoogwaardig vlees goed benut en verspilling voorkomen. De jager registreert de aanrijdingen in een systeem.
Schade voorkomen
Jaarlijks zorgen wildaanrijdingen voor veel schade aan voertuigen en wegen. De kosten voor reparatie zijn vaak hoog. Gemiddeld claimt een automobilist bij de verzekering een bedrag van 1600 euro na een aanrijding met een dier. Omdat wilde dieren geen eigenaar hebben, is de schade niet te verhalen op een eigenaar. Schade bij een aanrijding met een wild dier komt voor vergoeding in aanmerking wanneer de automobilist allrisk verzekerd is, WA Plus of dit in zijn polis is opgenomen. Deze kosten zijn alleen te claimen bij beperkt cascodekking en allrisk dekking van de autoverzekering. Eventuele gevolgschade is niet altijd gedekt of heeft gevolgen voor de hoogte van de premie. Bijvoorbeeld wanneer je door de aanrijding van de weg raakt en een boom ramt.
Een campagne van de
Vragen over jagen
info@
033 - 461 9841
(8.45 – 16.45 uur)
Postadres
Postbus 1165
3800 BD Amersfoort
Copyright © 2021 Jagersvereniging. Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.